ΟλυμπίαΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Το ιερό άλσος της Ολυμπίας ήταν περιφραγμένο και μέσα σ' αυτό βρίσκονταν οι ναοί, οι βωμοί, τα αγάλματα και τα διάφορα αφιερώματα.

Ο πρώτος ναός που χτίστηκε στην Άλτι της Ολυμπίας, ήταν της Ήρας. Τα ερείπια του τα βλέπει ο επισκέπτης σήμερα στη βορειοδυτική πλευρά του Άλσους. Το Ηραίο, όπως το έλεγαν οι αρχαίοι, χτίστηκε στο τέλος του 7ου π.Χ. αιώνα, από τους κατοίκους της Σκιλλούντας, μιας πόλης της Τριφυλίας. Η Τριφυλία εκτεινόταν προς τα νότια της Ηλείας και τις δυο χώρες τις χώριζε ο Αλφειός.

Ο ναός ήταν χτισμένος στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου. Ήταν στενόμακρος, είχε μήκος πενήντα μέτρα και πλάτος περίπου δεκαεννέα. Οι κολώνες του, δεκαέξι στο μήκος και έξι στο πλάτος, ήταν δωρικού ρυθμού και στην αρχή χτίστηκαν με πλίθες, πάνω σε πέτρινη βάση. Σιγά - σιγά με το πέρασμα των χρόνων και καθώς φθείρονταν οι πλίθες, τις αντικαθιστούσαν με πέτρες. Η σκεπή ήταν με κεραμίδια.

Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα, αλλά μαζί της λατρευόταν και ο Δίας. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα μεγάλο άγαλμα της Ήρας, καθισμένης σε θρόνο. Δίπλα της υπήρχε άγαλμα του Δία. Σήμερα σώζεται μόνο το κεφάλι του αγάλματος της Ήρας, που μπορεί ο επισκέπτης να το δει στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας.


ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΗΡΑΣ

 


ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

Άλλο γνωστό άγαλμα, που επίσης ο επισκέπτης μπορεί να δει στο μουσείο είναι εκείνο του Ερμή, που φιλοτέχνησε ο μεγάλος γλύπτης της αρχαιότητας, ο Πραξιτέλης. Το άγαλμα αυτό παριστάνει τον θεό Ερμή να ακουμπά με το ένα χέρι του σ' ένα κορμό δέντρου και με το ίδιο χέρι κρατάει τον μικρό θεό Διόνυσο. Το άλλο του χέρι, που ήταν υψωμένο, δεν βρέθηκε. Εικάζεται ότι κρατούσε ένα τσαμπί σταφύλια, γιατί ο Διόνυσος υψώνει το χέρι του, στην προσπάθειά του να το φτάσει. Το άγαλμα αυτό βρέθηκε το 1877 θαμμένο στο δάπεδο του ναού της Ήρας, στη θέση όπου ήταν στημένο. Η λατρεία της θεάς Ήρας ήταν κεντρική στην Ηλείας, όπως ήταν της Αθηνάς στην Αθήνα. Κάθε τέσσερα χρόνια, δεκαέξι ηλικιωμένες γυναίκες, από διάφορες πόλεις της Ηλείας, ύφαιναν το πέπλο της θεάς και της το πρόσφεραν μαζί με πολλές θυσίες. Κατά τη διάρκεια αυτών των θρησκευτικών τελετών διοργανώνονταν και γυναικείοι αγώνες δρόμου. Η αθλητική αυτή διοργάνωση γινόταν για να τιμήσουν την Ιπποδάμεια. Λέγεται μάλιστα πως πρώτη η Ιπποδάμεια διοργάνωσε τους αγώνες αυτούς για να δείξει την ευγνωμοσύνη της στη θεά Ήρα, επειδή κατάφερε να παντρευτεί τον Πέλοπα. 

• Επάνω • Πύργος • Ολυμπία • Θ.Κολοκοτρώνης • Ηλεία • Εκπ. Προγράμματα •