Αγωγή υγείας

Κυριακή 7 Απριλίου 2002

"Υγείαν έχουμεν ..."

Στην σωστή διατροφή και την γυμναστική ήταν αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Μια μέρα που στέλνει σε όλους μια ευχή, μια ελπίδα, ένα μήνυμα αγώνα για το καλύτερο.

Οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας, που έχει ενταχθεί το σχολείο, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμαθαν πως να τρέφονται σωστά.

Σήμερα παρουσίασαν στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" ένα μέρος της δουλειάς τους που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Κολάζ, αφίσες, ζωγραφιές, άρθρα, έρευνες, συνεντεύξεις αποδεικνύουν την δίψα τους για μάθηση και τα βοηθούν, με την συμπαράσταση των δασκάλων τους, να κερδίσουν τον δρόμο του "ευ ζην".

Τρωμε σωστά; Προσφέρουμε στον οργανισμό μας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες με αυτά που τρώμε; Είμαστε υγιείς; Τι πρέπει να αποφεύγουμε και με τι να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας;

Οι μαθητές του 11ου Δημοτικού σχολείου Πύργου "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" έκαναν μια "περιήγηση" στον κόσμο της διατροφής στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, το μοναδικό δημοτικό σχολείο του Πύργου, στο οποίο ένα τέτοιο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαθητές από την Α΄, την Β΄, την Δ΄, την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη με τη βοήθεια και την συμπαράσταση των δασκάλων τους, μπήκαν σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, που στηρίζεται σε επιστημονικές αρχές και χρησιμοποιεί προγραμματισμένες ευκαιρίες μάθησης, οι οποίες τους δίνουν την δυνατότητα να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά για θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους.

Ο σκοπός του προγράμματος.

Η αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς των μαθητών, όσον αφορά τη διατροφή τους, μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος με θέμα τις "Διατροφικές Συνήθειες". Στόχος είναι η ενίσχυση της υπευθυνότητας, της αυτοπεποίθησης, της προσωπικότητας του μαθητή, η ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η αξιολόγηση των συνεπειών, η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη αποφάσεων, καθώς και η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή για την υιοθέτηση θετικών τρόπων και στάσης ζωής.

Τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα μέσα από συζητήσεις αρχικά με τους δασκάλους τους, έκαναν παζλ, κατασκευές, αφίσες, ζωγράφισαν, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα συναντήσουν ειδικούς διατροφολόγους και γιατρούς, θα τους πάρουν συνεντεύξεις, θα παρουσιάσουν όσα έμαθαν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και θα κάνουν παιδαγωγική έρευνα στα σχολεία της περιοχής.

Παράλληλα οι μαθητές με την βοήθεια του δασκάλου τους κ. Στέργιου Βέρρα, προσέγγισαν το θέμα και μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Όπως τόνισαν οι εκπαιδευτικοί, που συμμετέχουν στον πρόγραμμα και ο Δ/ντής του σχολείου κ. Μικέλης, "η διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς στα παιδιά αποτελεί ένα από τα σημαντικά ζητήματα υγείας και ο εκπαιδευτικός αποτελεί βασικό μοχλό κάθε προσπάθειας για αγωγή υγείας. Πραγματοποιούμε αυτή την έρευνα με στόχο τον εντοπισμό πιθανών διατροφικών εκτροπών στο μαθητικό πληθυσμό του Πύργου, μιας άκρως μεσογειακής πόλης και την διερεύνηση των υπεύθυνων παραγόντων γι' αυτές. Απώτερος σκοπός μας, ο καταρτισμός προγραμμάτων ενημέρωσης των παιδιών, ώστε να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές".  

Για περισσότερες πληροφορίες της έρευνάς μας κάνε "κλικ" εδώ: